Ännu en succé för veterantraktorplöjningen i Odensbacken

Traktorplöjningen i Odensbacken den största tillställningen på hösten i Östernärke med 1500 besökare.

Vädret har väl inte kunnat vara bättre än det som var i lördags när ett av de största evenemangen i Östernärke gick av stapeln. Det var veterantraktorplöjningen som efter flera år tycks bli större och större. Nu är det för de som jobbat med plöjningen inte bara lördagen, det jobbas på med många arbetstimmar i förberedelser. Som vanligt är det Hjelmarebygdens Veterantraktorförening och Grålleklubben i länet som är arrangörer. När vädret nu är så nyckfullt som i fredags då det var det regn och nästan storm och nu i lördags perfekt. Tröskverk, skördetröskor, traktorer, havre att tröska med, toalettvagnar hämtas, lastbil till scenen, plats till alla utställare mm. Några traktorentusiaster hade åkt traktor alla mil ända från Vikbolandet i Östergötland, en kom från Vadstena en annan från Nordvärmland 24 mil, deltagare från 5 län tillsammans fanns på plats.
Lite fakta: 489 besökande med bil, ca: 1500 besökare totalt, 51 traktorekipage, HOIf som skötte serveringen sålde 500 hamburgare och 35 kg korv, fantastiskt.
Bergslagens okrönta briljanter, två av Hönsa-Karin & co. roade publiken med sina sånger och bus och de höjde stämningen till ytterligare nivåer. Scenen bestod av en lastbil från Stora Mellösa åkeri där också jag hade hela min ljudanläggning som hördes tror jag ända till Odensbacken. Närkes fordonshistoriker medverkade med ett flertal ekipage som blänkte i höstsolen vilken fest.
Den som var intresserad av hur det tröskades förr fick sitt lystmäte när det stora tröskverket, ett Thermenius verk från 1950 drogs igång av en John Deere av modell äldre från 1948. Stenkross av 1923 års modell visades upp som drogs av en tändkulemotor från 1932 och lät som en hel fiskebåt.
På ett fält intill så tränades det för SM i veteranplöjning och det är något att bita i för den rutinerade Mats Björkström från Katrineholm som tidigare har utmärks sig på tävlingar.
Ja det var en folkfest utan like och det syntes på barnen som satt som klistrade på traktorer mm.

g1.jpg
På parad.

g2.jpg
Storvästen på, nu är det bara att köra.

g3.jpg
Två gentlemän.

g4.jpg
Nu kommer de.

g5.jpg
Victor Wiksten säljer dvd skivor åt farfar Sune.

g7.jpg
Snus Hulda och Tjocka Fia roar från scenen.

g6.jpg
På väg hem efter en lång bra dag.